Harriet Wansink van de gemeente Arnhem vertelt over Cobercokwartier
27 januari '23
Cobercokwartier ziet er nu nog uit als een grote zandbak, maar dat duurt niet lang meer. Hier komt een prachtig nieuw woongebied met een geheel gerenoveerde Melkfabriek als het kloppend hart van de wijk. “Het gebied heeft veel kwaliteiten en kansen om iets moois te worden. De gemeente is erg enthousiast over de ontwikkeling”, vertelt Harriet Wansink (55), projectmanager bij de gemeente Arnhem, opgetogen. Samen met haar team focust ze zich op de gebiedsontwikkeling van het bruisende Cobercokwartier in Nieuwe Kadekwartier.
“Aan mijn eigen stad bouwen”
Al sinds 1999 pakt Harriet verschillende projecten op verspreid over Arnhem. “Ik heb overal in de stad al wel rondgekeken en leuke projecten gedaan. Niet alleen in de woningbouw, maar ook Schuytgraaf met de onderdoorgang, de bouw van Station Arnhem Zuid, Pathé Arnhem, verschillende winkelcentra en ga zo maar door. Als ik door Arnhem loop dan ken ik de stad inmiddels zo goed. Dat is heel leuk om te ervaren”, vertelt Harriet. “Ik woon er al sinds 1986 dus het is voor mij echt een motivatie om aan mijn eigen stad te bouwen. Sterker nog, dat was zelfs een van de redenen om bij de gemeente te gaan werken. Ik ben sowieso een stadsmens en stedelijke ontwikkelingen vind ik gewoon interessant. Als ik een stad bezoek dan kijk ik altijd even wat er allemaal gebeurt en hoe de stad in elkaar zit. Dat spreekt mij enorm aan. Ik heb echt affiniteit met steden.”
"Creatieve bedrijvigheid spreekt me aan”
Bijzondere nieuwbouwwoningen, voormalige fabrieksgebouwen, oude pakhuizen en creatieve werkplekken. En dat allemaal aan de Rijn. Voor Harriet had Cobercokwartier geen betere match kunnen zijn. Harriet heeft niet alleen een grote liefde voor de stad Arnhem, maar vooral de creatieve bedrijvigheid in De Melkfabriek spreekt haar aan. Naast haar werk bij de gemeente als projectmanager is ze namelijk ook één van de ontwerpers van het Arnhemse t-shirtmerk Okimono. “Ik maak creatieve ontwerpen op bijzondere shirts. Dit doe ik al 7 jaar, naast mijn werk voor de gemeente Arnhem. Ik houd van kunst en architectuur en dat linkt ook meteen aan mijn werk en mijn hobby.”
Melkfabriek als industrieel erfgoed
De Melkfabriek vormt niet voor niets het hart van Cobercokwartier. Het is ook nog eens een bijzondere historische plek. “We hebben niet zo heel veel industrieel erfgoed in Arnhem. Er is natuurlijk een heleboel kapotgegaan in de Tweede Wereldoorlog dus we koesteren het weinige dat we nog hebben”, gaat Harriet verder. Veel Arnhemmers hebben in de Melkfabriek gewerkt, dus het is mooi als de fabriek behouden kan blijven. We strijden er ook hard voor dat ‘ie goed tot z’n recht komt’ in Cobercokwartier met nieuwe functies! Het idee is nu dat er onder andere creatieve bedrijvigheid, sport, horeca, en een stadswinkel in komt. Daar moet de reuring en de gezelligheid zijn. Ook bewoners van het Havenmeesterskwartier en Gashouderskwartier - wat voornamelijk woongebieden zullen gaan worden - zijn hier straks vast veel te vinden.”
"Ik zorg voor verbinding"
De gemeente en BPD werken nauw samen aan de ontwikkeling van Cobercokwartier en Harriet speelt daar een grote rol in. "Ik ben vooral de spreekbuis die mensen aan elkaar koppelt, daar waar de ontwikkelende partij de gemeente nodig heeft. Ik zorg ervoor dat de ruimtelijke ontwikkelingen goed begeleid worden. Dat kunnen dus eigen grondexploitaties zijn, maar ook ontwikkelingen van derden, zoals Cobercokwartier. Ook check ik of alles goed voorbereid wordt voor het bestemmingsplan én dat het er uiteindelijk komt”, benadrukt Harriet. “Ik verzorg het traject rond het voorleggen van de producten aan het college of de raad. En ik let erop dat er goed met de omgeving wordt gecommuniceerd. In dit gebied wonen er nog niet zoveel mensen, maar je moet iedereen informeren! Geïnteresseerde kopers, direct omwonenden, belanghebbenden en de hele stad is natuurlijk geïnteresseerd wat er in het gebied gebeurt. Daarom vind ik het fijn om te zien dat met het CoCafé regelmatig de deuren worden geopend voor iedereen die belangstelling heeft voor de plannen, of je er nu woont, gaat wonen, werkt of wil werken of op een andere manier betrokken bent bij deze plek.”
Schoorsteen als echte eyecatcher
Cobercokwartier ligt niet alleen vlakbij de binnenstad, maar ook pal aan de Rijn, naast de historische John Frostbrug. Een wijk met heel veel historie en een leuk oud pand waar iets nieuws in gebeurt. Harriet is vooral te spreken over de unieke locatie aan het water. “Het gebied ligt op een prachtige plek aan de Rijn. We hebben in Arnhem nog niet zo veel woonwijken aan het water en dat zijn juist de plekken waar mensen in geïnteresseerd zijn om te wonen”, legt ze uit. En op de achtergrond knipoogt de oude schoorsteen van de fabriek midden in de wijk, die reeds is gerestaureerd. “Als je naar het stedenbouwkundig plan kijkt, dan lopen alle straatjes een beetje schuin gericht op de fabriek en op de schoorsteen die je van alle kanten ziet. Dit is letterlijk het centrum, maar functioneel wordt het ook gewoon het kloppend hart van het gebied. Tegen de huidige fabriek worden nog twee nieuwe elementen gebouwd; een mobiliteitshub, waar het grootste deel van het parkeren wordt opgelost én er komt nog een appartementencomplex op de kop. En natuurlijk wordt dat allemaal afgestemd op het oude erfgoed.”
Omgevingsvergunning voor de zomer!
Ondanks dat Harriet niet geboren is in Arnhem, voelt ze zich er echt thuis. “Daarom vind ik het ook leuk om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van dit nieuwe gebied. Ruimtelijke ontwikkeling duurt altijd heel lang, omdat je heel veel stappen moet maken. Het uitwerken van zo’n groot plan met ruim 300 woningen en heel veel andere functies, moet zorgvuldig en goed gebeuren en dat kost gewoon tijd. Door de huidige marktomstandigheden is het een stuk lastiger en worden er onderweg weer dingen veranderd. Op die momenten moet je steeds terug naar je bestuur om goedkeuring te krijgen op wijzigingen. Je moet geduld hebben voordat je resultaten kunt zien”, legt ze uit. “Maar het gaat nu snel: we hebben een bestemmingsplan dat door de raad is vastgesteld. De architecten zijn nu druk met de bouwplannen, daarna volgen de omgevingsvergunningen, maar dan is het gewoon uitrollen en zo snel mogelijk richting uitvoering gaan. Zoals het er nu naar uitziet kan er voor de zomer een omgevingsvergunning aangevraagd worden voor de eerste fase van het Cobercokwartier. Hoe snel het zal gaan is niet te voorspellen. We doen er in ieder geval alles aan om tempo te maken, want we hebben de woningen heel hard nodig.”